Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

 

Türkiye’de özellikle son yıllarda araç kullanımının artmasına bağlı olarak meydana gelen trafik kazalarının sayısında ciddi artış görülmektedir. Yaşanan kazalar neticesinde kazazedeler hem bedenen hem de maddi olarak zarar görmektedir. Bu yazımızda trafik kazaları neticesinde ortaya çıkan bir maddi zarar türü olan araç değer kaybı tazminatını inceleyeceğiz.

 

değer kaybı

 

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEDİR?

Araç değer kaybı, en basit tanımıyla kaza yapan aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesidir. Aracınızın meydana gelen kaza nedeniyle hasarlanan parçaları yetkili veya özel servisler tarafından yenileriyle değiştirilmiş olsa dahi aracınızı ikinci el piyasasında satacağınız zaman değeri düşmektedir.

Çoğu alıcı kendisine uygun araç seçerken hatasız, değişensiz, boyasız araç tercih etmekte olup, kazalardan kaynaklı işlem gören parçası bulunan araçların ikinci el piyasa değerinin hasarsız olanlarına oranla önemli ölçüde düşük olduğu görülmektedir.  İşte aracınızın değerinde meydana gelen bu azalmaya araç değer kaybı denmektedir.

Siz de eğer kanunun aradığı şartları sağlanıyorsa aracınızda meydana gelen değer kaybını sorumlulardan tahsil edebilirsiniz.

 

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Meydana gelen kaza neticesinde değer kaybı tazminatı alabilmeniz için;

  • Yaşanan Kazanın En Az Çift Taraflı Olarak Gerçekleşmiş Olması,
  • Yaşanan Kazada %100 Kusurlu Olmamanız,
  • Yaşanan Kaza Neticesinde Araçta Bir Hasarın Oluşmuş Olması ve Onarılması,
  • Onarılan Parçaların Daha Önce Başka Bir Kaza Nedeni İle Onarılmamış Olması gerekmektedir.

 

ARAÇTA OLUŞAN DEĞER KAYBI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

 Bir aracın kaza neticesinde kaybettiği değer;

  • Aracın piyasa değeri,
  • Aracınızın kaza anındaki kullanılmışlık düzeyi ve kilometresi,
  • Aracınızın marka ve modeli,
  • Aracınızın boyanan / değişen parçaları ve hasar tutarı,
  • Aracınızın hasar geçmişi ve niteliği dikkate alınarak hesaplanır.

 

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Araç değer kaybı tazminatından trafik kazasına karışan kusurlu araç maliki, bu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, araç işleteni ve aracı kullanan kişi müştereken ve müteselsilen sorumludur. Araç değer kaybının sigorta şirketinden tahsil edilmesi pratikte en mantıklı yöntemdir zira diğer sorumlulara göre bu tazminatın tahsili daha kolaydır.

6102 sayılı TTK Madde 1409- (1) Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur.

Aracınızın hasarlanmasına sebebiyet veren karşı tarafın sigortası poliçede belirlenen limitlerle sınırlı olmak üzere aracınızda meydana gelen değer kaybını karşılamakla sorumludur. Değer kaybının tazmini için öncelikle sigorta şirketine gerekli belgeler ile başvuru yapılması gerekmektedir.

 

ARAÇ DEĞER KAYBINDA BAŞVURU SÜRESİ NE KADAR?

TBK 72. uyarınca değer kaybı tazminatı istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Dolayısıyla zamanaşımına uğrayan trafik kazalarından meydana gelen değer kaybı, ilgili sigorta şirketinden talep edilemez.

 

SİGORTA ŞİRKETİ’NE BAŞVURU YAPARKEN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

  • Başvuru Dilekçesi
  • Avukat Vekaletname Onaylı Sureti
  • Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ve SBM kayıtları
  • Eksper Raporu, İşçilik Hesap Özeti ve Onarım Faturası
  • Sürücü Belgesi ve Ruhsat Fotokopileri
  • Karşı Taraf Sigorta Şirketine ait ZMSS poliçe evrakı
  • Kaza ve Hasar Resimleri

Değer kaybının tazmini için ilgili belgelerin hasarlanan araç ruhsat sahibi veya avukatı tarafından tamamlanarak sigorta şirketine teslim edilmesi gerekmektedir. İlgili belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması değer kaybının tahsilinde herhangi bir aksilik yaşanmaması için önem arz etmektedir. Uygulamada sigorta şirketlerinin eksik belge nedeniyle değer kaybı ödemesini geciktirdiğine veya başvuruyu reddederek hiç ödeme yapmadığına sıklıkla rastlanmaktadır.

Yazılı başvuru dilekçesi ve ilgili belgeler ile sigorta şirketine başvuru yapılmasını müteakip sigorta şirketi tarafından başvurucuya 8 iş günü içerisinde mevzuata uygun şekilde hesaplanan değer kaybının ödenmesi gerekmektedir.

Tazminat ve giderlerin ödenmesi: Madde 99 – Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar.

değer kaybı para

 

SİGORTA ŞİRKETİ DEĞER KAYBINI ÖDEMEZSE NE YAPMALIYIM?

Sigorta şirketince başvurunun kendisine ulaştığı tarihten itibaren 8 iş günü içerisinde ödeme yapılmaz veya yapılan ödeme aracınızda oluşan değer kaybını karşılamazsa,

Sigorta şirketince hiç ödeme yapılmadığı gibi başvurudan itibaren 15 gün içerisinde herhangi bir olumlu-olumsuz yanıt verilmezse sigorta şirketine karşı yollara başvurma hakkınız doğmaktadır.

 

BAŞVURULACAK YASAL MÜRACAAT YOLLARI NELERDİR?

Sigorta şirketi tarafından aracınızda meydana gelen değer kaybı nedeniyle tarafınıza ödeme yapılmadığı takdirde, başvurulan sigorta şirketinin kaza tarihinden önce üyeliği bulunması şartıyla Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu’nca yapılacak yargılama genel hukuk davalarına kıyasla hem çok daha kısa sürede neticelenmektedir hem de yargılama gideri ve dava masrafları çok daha düşüktür.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru imkânının bulunmadığı durumlarda sigorta şirketine karşı genel mahkemelerde tazminat davası açabileceğiniz gibi aynı davayı değer kaybı tazminatından sorumlu olan diğer kişilere karşı da ikame edebilirsiniz.

 

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Sigorta Tahkim Komisyonunda dava açabilmeniz için tahkim başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması ve iddianızı destekleyici tüm bilgi-belgelerin başvuru formuna eklenerek toplanan belgelerin başvuru dilekçesi ekinde sigorta tahkim komisyonunun adresine gönderilmesi gerekmektedir. Değer kaybı tazminatının tahsilinde herhangi bir hak kaybına uğramamanız için bir Bursa Değer Kaybı Avukatı‘na müracaat etmenizi tavsiye ederiz. Bu konuda yaşayabileceğiniz her türlü sorun için bizlere danışabilir, avukatlık hizmeti ve hukuki destek alabilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir