İSİM DEĞİŞTİRME VE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI

İsim değiştirme davası, nüfus davaları arasında soyadı değiştirme davası ve yaş değiştirme davası ile birlikte en çok karşılaşılan dava türüdür. Ad soyad değiştirme davası (isim ekletme, soy isim değiştirme veya isim sildirme, ) açılırken dikkat edilmesi gereken hususları bu yazımızda açıklayacağız.

 

İsim Değiştirme Davası

İsim veya ad, kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayırmaya yarayan araçlardan biridir. Her kişinin bir adının olması ve adının nüfus siciline yazılması yasayla zorunlu kılınmıştır. Ayrıca her kişinin bir adının olması toplumda kamu düzeninin sağlanmasında açısından önemlidir.
Kişiye sıkı sıkıya bağlı olan isim kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Her kişi kişiliğinin ayrılmaz bir öğesini oluşturan adını – ismini özgürce seçme hakkına sahiptir. Kişilerin isimlerini istedikleri zaman değiştirmesi toplumsal yaşamda birçok karışıklığa ve güvensizliğe neden olabilmektedir. Bu sebeplerle isim değişikliği davası kapsamında ismin değişmezliği ilkesi benimsenmiştir. Ancak bir taraftan da kişi ile adı arasında bulunan sıkı bağ nedeni ile haklı sebeplere dayanılarak değiştirilmesine imkan tanınmıştır. 4721 Sayılı Medeni Kanun 27. maddesi ismin değiştirilmesini, ancak haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebileceğini öngörmüştür. İsim değişikliği talebinde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hakim tarafından değerlendirilmelidir.

 

 

Hakim haklı sebepleri belirlerken ‘adın gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması, ‘adın elverişsizliği veya telaffuzunun güç olması, aynı adın birden fazla kişi tarafından kullanılması nedeni ile başkaları ile karışıklığa neden olması, din ve uyruk değiştirme, kişinin başka bir ad ile tanınması, adın kişinin ilerlemesine veya ticari faaliyetlerine engel olması, aileden birisinin ağır bir suç işlemesi, kullanılması yasak öz ad veya soyadların kullanılıyor olması’ gibi nedenleri göz önünde bulundurmalıdır.

İsim Değişikliği Davası‘nda adını haklı nedenlere dayanarak değiştirmek isteyen kişi bu haklı nedenleri ispat etmek zorundadır. Davacı bu hususta tanık gösterebileceği gibi başka bir isimle tanındığını ispatlayacak her türlü delili mahkemeye sunabilir. Örneğin Nüfus kaydında yer alan isim ile iş arkadaşları ve sosyal çevresi tarafından bilinen ismi farklı olan kişi sosyal medya hesapları ya da tanık beyanları ile bu hususları ispatlayabilir.
İsim değişikliği davası‘nın açılması için herhangi bir yasal süre bulunmamaktadır. İsim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilir.
Medeni Kanunu 27. Maddesine göre Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir. Dolayısıyla söz konusu değişiklikten zarar gören taraf bu değişikliğe itiraz edip dava açabilir.

 

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davasında Taraflar

 

Davacı: Adın değiştirilmesi hakkı, şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan davacı sıfatı da, adı değiştirilecek kişiye aittir. Mahkemeden isminin değiştirilmesini talep eden kişiye davacı denmektedir. Dava ehliyeti olmayan kişiler bakımından ise anne ve babanın velayeten dava açması mümkündür. Soyadını doğumla birlikte Türk Medeni Kanunu 321. maddesi çerçevesinde kazana çocuk, ergin olduktan sonra TMK 27’ deki sebeplere dayalı olarak soyadının değiştirilmesini hakimden talep edebilecektir. Evli eş tarafından, evlenme ile edinilen soy isim değiştirilmesi talep edilemeyecektir. Ancak, evli kadının özadının değiştirilmesini tek başına istemesine bir engel yoktur.

 

Davalı: Adın değiştirilmesi davalarında, Nüfus Müdürlüğü’ ne husumet yöneltilerek davalar açılmakta ve Cumhuriyet Savcısı da davada ilgili sıfatıyla yer almaktadır. Adın değiştirilmesi davaları çekişmesiz yargı işleri arasında sayılmıştır. Uygulamada çoğu zaman dava açan kişilerin isim değiştirme davası dilekçesinde anne, baba ve kardeşleri davalı olarak gösterdikleri görülmektedir. Bu durum tamamen yaygın bir yanlıştır.

 

İsim değiştirme davaları ancak haklı sebeplere dayanarak açılabilir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI İÇİN HAKLI SEBEPLER

İsim Değiştirme Davası İçin Haklı Sebepler Nelerdir? İsim değiştirmek için haklı nedenlerin ne olduğu ismini değiştirmek isteyen isim değiştirme davası açmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardandır. Kanunda hangi hallerin isim değiştirme davası için haklı neden teşkil ettiği düzenlenmemiştir. Yargıtay kararlarına göre isim değiştirme davası için haklı nedenler arasında, ismin komik olması, adın gülünç olması, ismin kötü bir olayla anılması, nüfusta kayıtlı ismin kullanılmaması, ismin söylenmesinin zor olması gösterilebilir.

İSİM DEĞİŞTİRME VEYA SOYİSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NERDE AÇILIR

İsim ve Soy isim Değiştirme Davası Hangi Mahkemede Açılır? Ad ve soyad değiştirme davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. İsim ve Soyisim Değiştirme Davası Neredeki Mahkemede Açılır? İsim ve Soy isim Değiştirme Davası davacının yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Bu davalar çekişmesiz yargı işi olup, kesin yetki bulunmaktadır.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA TANIK GEREKLİ Mİ?

İsim ve soyad değiştirme davasının kazanılması için şahit gerekmektedir. İsim ve soyad değiştirme davasında kaç şahit gerekir? İsim ve soyad değiştirme davasının kazanılması için en az iki tane şahit gerekmektedir. İsim ve soyad değiştirme davasında anne, baba, kardeş, eş, arkadaş şahit olabilir.

E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir?

e-Devlet üzerinden isim değişikliği son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek. Peki başvuru için şartlar neler? Kimler başvuruda bulunabilir? E-Devlet üzerinden isim değişikliğinde başvuru ücreti nedir? Hangi belgeler gerekmektedir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği ile ilgili kamuoyu duyurusunda bulundu. Mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği yalnızca belirtilen şartlar halinde yapılabilmektedir.

Yapılan düzenleme ile ad veya soyadında; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişiler, yurtiçinde ilçe nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise dış temsilciliklerimize ya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine olanak sağlanmıştır. Bu kapsamda yalnızca adında imza ve yazım hatası olan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılanan vatandaşlar e-devletten talepte bulunabilecek ancak ön adını silmek için talepte bulunamayacak. Örnek vermek gerekirse adı “Memet” olan bir kişi adının “Mehmet” olarak düzeltilmesi için talepte bulunabilecek.

Soyadı gülünç, topluma ve genel ahlaka uymayan vatandaşlar ad ve soyad değişikliği talebinde bulunabileceklerdir. Soyadı “Çakal, Deli, Çoşkun, Satılmış, Çıplak” olan vatandaşlar soyad değişikliğinde bulunabileceklerdir.
Düzenleme sonradan Türk vatandaşı olan kişileri kapsamamaktadır. Sonradan Türk vatandaşı olup adını değiştiren kişiler kapsam dışında tutulmuştur. Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.

 

İSİM SOYİSİM DEĞİŞTİRME DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ

BURSA ( ) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. Mustafa Semih GENÇTÜRK
DAVALI : İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
KONU : Müvekkilimizin nüfus kaydında yer alan isminin ‘’ … ‘’ olarak değiştirilmesi talebimizdir.
AÇIKLAMALAR
1. ……… TC kimlik numaralı müvekkilimizin adı her ne kadar nüfus kayıtlarında “ aa ” olarak yazılmışsa da müvekkil aa ismini hiç kullanmamakta, tüm çevresi tarafından “ bb ” olarak bilinmektedir. Öyle ki müvekkilin sosyal medya hesaplarında dahi adı “ bb “ olarak yer almaktadır.
2. Müvekkilin diğer adının aa olduğunu birçok arkadaşı dahi bilmemektedir. Bu husus mahkemenizde dinleteceğimiz tanıklarla ispatlanacaktır.
3. Müvekkil hayatının hiçbir döneminde kullanmadığı ve telaffuzu zor olan nüfus kayıtlarında ‘’ aa ‘’ olarak yazılı isminin ‘’ bb ‘’ olarak değiştirilmesini istemektedir. Müvekkil sosyal hayatında eğitim hayatında ve çalışma hayatında her zaman ‘’ bb ‘’ ismi ile bilinmektedir.
4. Bu kapsamda ……………. TC kimlik numaralı cc ve ………. TC kimlik numaralı dd’ye tensiple beraber davetiye çıkarılarak ilk duruşmada tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz.
HUKUKİ NEDENLER :Nüfus Kanunu, TMK, HMK ve sair ilgili mevzuat
DELİLLER :Nüfus Kayıtları, Tanık ve her türlü yasal delil.
TALEP ve SONUÇ :Yukarıda açıkladığımız nedenlerle Davamızın kabulü ile müvekkilin nüfus kaydında “ aa ” olarak yer alan adının “ bb ” olarak değiştirilmesine karar verilmesini vekâleten talep ederim.Tarih
Davacı Vekili
Av. Mustafa Semih GENÇTÜRK

Albayrak & Gençtürk Hukuk Danışmanlık Ofisi olarak; uzman ekibimiz ile isim değiştirme ve soyadı değişikliği davalarında hukuki destek vermekteyiz. Uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren bu işlemler, konusunda uzman ve titiz ekibimiz ile takip edilmektedir. İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davası konularında herhangi bir hak kaybına uğramamanız için bir Bursa İsim Değiştirme Avukatı‘na müracaat etmenizi tavsiye ederiz. Bu konuda yaşayabileceğiniz her türlü sorun için bizlere danışabilir, avukatlık hizmeti ve hukuki destek alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir