YENİ EYT DÜZENLEMESİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER (KIDEM TAZMİNATI)

1) EYT Düzenlemesi kimleri kapsıyor?

Yalnızca 08.09.1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlar EYT düzenlemesi kapsamına giriyor. Yani bahsedilen tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar kapsam dışı durumdalar.

2) Bağ-Kur ya da SSK olması fark ediyor mu?

Fark etmiyor. Düzenlemeden ister Bağ-Kur ister SSKlı vatandaş yukarıda bahsedilen kriterleri taşıdğı takdirde yararlanacak.

3) SSKlıların düzenlemeden yararlanması için gerekli şartlar nelerdir?

Erkekler için 5.000 (Beş Bin) gün primin mevcut olması ve 25 hizmet yılının tamamlanmış olması gerekmekte iken,
Kadınlar için 5.000 (Beş Bin) gün primin mevcut olması ve 20 hizmet yılının tamamlanmış olması gerekmektedir.

4) Bağ-Kurluların düzenlemeden yararlanması için gerekli şartlar nelerdir?

Erkekler için 9.000 (Dokuz Bin) gün primin mevcut olması ve 25 hizmet yılının tamamlanmış olması gerekmekte iken,
Kadınlar için 7.200 (Yedi Bin İki Yüz) gün primin mevcut olması ve 20 hizmet yılının tamamlanmış olması gerekmektedir.

5) Prim Gününde Eksik Varsa Ne Yapılabilir?

Kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması yaparak eksik günleri kapatabilirler.
Son af kanunları ile Bağ-Kur gün ve borçlarını sildirenler ihya (yeniden canlandırma) yoluyla eksik günleri borçlanabilirler.

6) Kısmi Emeklilik Düzenleme Kapsamında mı? Şartları Neler?

08.09.1999 öncesinde hizmet başlangıcı bulunup, 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresini dolduran 50 yaş ve üzeri kadınlar ile 55 yaş ve üzeri erkek SSK’lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu. Bu kapsamdan olan vatandaşların Düzenleme içeriğine dahil edilip edilmediği henüz belli değil.

7) Sigortalılık Süresini veya Hizmet Yılını Doldurmamış Olanlar Yararlanacak Mı?

Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl bitince emeklilik hakkı kazanacak.

8) Emekli Olanlar Çalışmaya Devam Edebilir Mi?

EYT ile emekli olanların çalışmaya devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek isteyen vatandaşlar için sigorta prim teşviki getiriliyor. Böylece emekli olan vatandaşlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacaktır.

9) Emekli Olanlar Kıdem Tazminatı Alabilecek mi?

İş Kanunu’na göre yaşlılık aylığı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Bu kapsamda EYT’liler emekli oldukları zaman iş sözleşmelerini sona erdirerek kıdem tazminatı alabilecektir. Kıdem tazminatı işverenin sorumluluğunda olup, emekli olunduğu an işveren bu tazminatı ödemek zorundadır. Kıdem tazminatına hak kazanmak için aynı işyerinde en az bir yıl çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.
EYT ile emekli olan bir işçiye işveren tarafından kıdem tazminatı ve diğer tüm yasal haklarının ödenmemesi durumunda işçi açısından yasal yollara başvurulması gerekmektedir. Bu kapsamda yapılacak işlemler (Arabuluculuk, İş Mahkemesi’nde dava açılması vs.) hukuki ve teknik bilgi gerektirdiğinden hak kaybı yaşanmaması adına alanında uzman bir avukattan yardım alınması çok önemlidir.

 

Albayrak & Gençtürk Hukuk Danışmanlık Ofisi olarak; uzman ekibimiz ile iş ve sosyal güvenlik hukuku davaları konusunda hukuki destek vermekteyiz. Uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren bu işlemler, konusunda uzman ve titiz ekibimiz ile takip edilmektedir. İş ve sosyal güvenlik hukuku davası konularında herhangi bir hak kaybına uğramamanız için bir Bursa İş ve Sosyal Güvenlik Avukatı‘na müracaat etmenizi tavsiye ederiz. Bu konuda yaşayabileceğiniz her türlü sorun için bizlere danışabilir, avukatlık hizmeti ve hukuki destek alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir